Ψυχαναλυση και Επιστημη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έντονη προσπάθεια επαναπροσέγγισης - μία προσέγγιση την οποία πρώτος ο Freud επιχείρησε - μεταξύ αυτού που αποτελεί το ψυχικό και υποκειμενικό βίωμα - η ψυχική πραγματικότητα - και αυτού που αποτελεί το έδαφος και την ύλη από την οποία αναπτύσσεται ο ανθρώπινος ψυχισμός - η πραγματικότητα του σώματος. Στην προσπάθεια αυτής της διερεύνησης έχει τεθεί ένα μεγάλο μέρος των σύγχρονων επιστημών.

Ψυχαναλυση & Νευροεπιστημες

Σε αυτό το πεδίο είναι διαθέσιμα δημοσιευμένα άρθρα, ανακοινώσεις και κείμενα γύρω από το θέμα της σχέσης ψυχανάλυσης και νευροεπιστημών.

Επίσης προτείνονται σύνδεσμοι δημοσιευμένων άρθρων και ενημερώσεις από πρόσφατες δημοσιεύσεις, συνέδρια ή και εκδόσεις βιβλίων.

Ψυχαναλυση & Επιστημες

Εκπρόσωποι διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως η ιατρική, η βιολογία, η γενετική, η εφαρμοσμένη θεωρία του χάους, των αυτο-οργανωνόμενων συστημάτων ή της κβαντικής φυσικής, συχνά αναπτύσσουν έναν δυναμικό διάλογο με ψυχαναλυτές που αποτυπώνεται σε εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων.

 

Ψυχαναλυση & Επιστημολογια

Το θέμα της σχέσης της ψυχανάλυσης με την επιστημολογία και το ερώτημα εάν η ψυχανάλυση είναι επιστήμη, έχει απασχολήσει επιστημολόγους, ψυχαναλυτές καθώς και άλλους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.