Βιβλιο του μηνα

Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ είναι μια νέα στήλη στην Ιστοσελίδα της ΕΨΕ. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τα βιβλία αυτά είναι κατά κανόνα σπάνια. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη της ΕΨΕ. 

ΜΑΙΟΣ 2024

Parsons, Michael (2014) : Living Psychoanalysis, From theory to experience, Routledge Publ.

Parsons

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από δεκατρία κείμενα του συγγραφέα που είτε έχουν ήδη  δημοσιευτεί σε ψυχαναλυτικές επιθεωρήσεις, είτε δημοσιεύονται για πρώτη φορά εδώ. Τα κείμενα αυτά αποτελούν μια προσπάθεια επεξεργασίας σε σειρά ερωτημάτων, όπως:

- Τι σημαίνει το να είσαι πλήρως και δημιουργικά ζωντανός?

- Με  ποιο τρόπο συνεχίζουν να εξελίσσονται σήμερα οι έννοιες της σεξουαλικότητας, του ναρκισσισμού, του Οιδιποδείου Συμπλέγματος και  της αντιμεταβίβασης?

- Είναι ίδιος ο τρόπος της αναλυτικής ακρόασης με τον τρόπο που οι καλλιτέχνες βλέπουν τον κόσμο?

- Ποια είναι η θεωρητική βάση της κλινικής τεχνικής στo Indipendent group?

- Με ποιο τρόπο οι διαφορετικές προσεγγίσεις της ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης μπορούν να προάγουν ή να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της αναλυτικής ταυτότητας?

Στον τόμο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του εσωτερικού αναλυτικού πλαισίου και επιχειρείται μια ψυχαναλυτική ανάλυση της τραγωδίας Αίας του Σοφοκλή.

Μichael Parsons

Βρετανός ψυχαναλυτής, διδάσκων αναλυτής της Βρετανικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, μέλος της Γαλλικής Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Συγγραφέας του βιβλίου Το περιστέρι που επιστρέφει, το περιστέρι που εξαφανίζεται: παράδοξο και δημιουργικότητα στην ψυχανάλυση (Routledge,2000), μεταφρασμένο και στα ελληνικά (μετάφρ. Έλενα Φωτιάδου), με  πρόλογο του Σ. Μανωλόπουλου (U.S.Press,2008).