Βιβλιο του μηνα

Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ είναι μια νέα στήλη στην Ιστοσελίδα της ΕΨΕ. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τα βιβλία αυτά είναι κατά κανόνα σπάνια. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη της ΕΨΕ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

  • Avner Bergstein: Bion and Meltzer’s Expeditions into Unmapped Mental Life: Beyond the Spectrum in Psychoanalysis, Routledge publ., 2018.
  • Vassilis Kapsambelis: L’ Angoisse (2nd ed.) QUE SAIS JE, 2022

BERGSTEIN KAPSAMBELIS

Η στήλη ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ τιμά τους δύο φιλοξενούμενους ομιλητές του 15ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΨΕ,  παρουσιάζοντας ένα μέρος του συγγραφικού έργου τους.

Το βιβλίο του Αvner Bergstein, ψυχαναλυτή παιδιών και ενηλίκων και διδάσκοντος αναλυτή της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Ισραήλ και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, εστιάζει στο έργο του Wilfred Bion και στον εμπλουτισμό του από τις συνεισφορές του Donald Meltzer. Στα οχτώ κεφάλαιά του, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη δημοσιευτεί σε έγκυρες ψυχαναλυτικές επιθεωρήσεις, ο συγγραφέας επιχειρεί να συνδυάσει τις θεωρητικές αναφορές των Bion και Meltzer με το κλινικό υλικό, επιδιώκοντας την ανάδειξη των περιοχών εκείνων του ψυχισμού που είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν με βάση τη γλωσσική επικοινωνία.

Το βιβλίο του Βασίλη Καψαμπέλη, ψυχίατρου-ψυχαναλυτή, μέλους της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας των Παρισίων και διευθυντή της Γαλλικής Επιθεώρησης της Ψυχανάλυσης, ασχολείται με το θέμα του άγχους και τις πολλαπλές εκφάνσεις του. Προσπαθεί να διερευνήσει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη ψυχιατρικές , ψυχαναλυτικές , νευρολογικές και φιλοσοφικές απόψεις.