ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ - Αρχειο εκδηλωσεων

Την Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό και εξαιρετικά φιλόξενο χώρο της Οικίας Κατακουζηνού, εκδήλωση για την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.
Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της Οικίας και προλόγισε η Σοφία Πελοποννησίου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του ζεύγους Κατακουζηνού και στην ιστορία του χώρου που μας φιλοξένησε, όπως επίσης και στην φιλική σχέση του Άγγελου Κατακουζηνού με τον Γιώργο Σεφέρη. Στη συνέχεια, ο Παντελής Μπουκάλας παρουσίασε μια συνοπτική εισαγωγή στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, στην γλώσσα του και στον ρόλο που διαδραμάτισε ως ολικός διανοούμενος στην εποχή του. Κατόπιν, ο Νίκος Τζαβάρας μετά από μια εισαγωγή πάνω στον ψυχαναλυτικό τρόπο κατανόησης των λογοτεχνικών κειμένων, συνέχισε με την επιλογή του ποίηματος του Σεφέρη “Ο γυρισμός του ξενιτεμένου”, το οποίο και ανέγνωσε, προσκαλώντας στην συνέχεια το κοινό να εκφραστεί βιωματικά και συνειρμικά πάνω στο συγκεκριμένο ποίημα. Το κοινό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, γεγονός που οδήγησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τέλος, η βραδιά έκλεισε με την ανάγνωση από την συντονίστρια της συζήτησης Μαρία Χατζηανδρέου του ποιήματος του Σεφέρη “Το σπίτι κοντά στη θάλασσα”.