ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Πρόσωπα και στιγμές από την ιστορία της ψυχανάλυσης

Στη στήλη αυτή μπορείτε να διαβάσετε αφιερώματα σε σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα που άφησαν έντονα τα ίχνη τους κατά τη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής της ψυχανάλυσης.

Στα αφιερώματα αυτά επιχειρούμε να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το παρόν και το μέλλον της ψυχανάλυσης συνομιλεί με το παρελθόν  και την ιστορία της , τους ανθρώπους και τους θεσμούς που διαμόρφωσαν.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1 : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΙΤΖΙΑΝΟΣ (1909-1995)

ZABITZIANOΣ

Ο Γεώργιος Ζαβιτζιάνος ανήκει στην πρώτη γενεά Ελλήνων Ψυχαναλυτών. Μαζί με το Δημήτριο Κουρέτα και τον Ανδρέα Εμπειρίκο συγκρότησαν μια ψυχαναλυτική ομάδα η οποία λειτούργησε για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (1946-1950) υπό την εποπτεία της Μαρίας Βοναπάρτη, πετυχαίνοντας τη θεσμική αναγνώρισή της από τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση. Η αποχώρηση  από την Ελλάδα των δύο εκ των τριών μελών της ομάδας , σήμανε το τέλος της προσπάθειας για τη δημιουργία του πρώτου ψυχαναλυτικού θεσμού στη χώρα μας.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει :

Η φωτογραφία του Γ.Ζαβιτζιάνου προέρχεται από την επιθεώρηση ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ No53/1996

Η επιτροπή ιστοσελίδας και ηλεκτρονικών εκδόσεων της  ΕΨΕ  ευχαριστεί τους Σωτήρη Μανωλόπουλο, Βασίλη Καψαμπέλη και Δέσποινα Εμπέογλου , για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος.

 

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net