Βιβλιο του μηνα

Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ είναι μια νέα στήλη στην Ιστοσελίδα της ΕΨΕ. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και παρουσίαση σημαντικών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τα βιβλία αυτά είναι κατά κανόνα σπάνια. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τα δανειστεί από τη βιβλιοθήκη της ΕΨΕ.

Απρίλιος 2021 

The Wolf Man and Sigmund Freud
Edited by Muriel Gardiner
Hogarth Press.1972 

document

O Sergei Constantinovitch Pankejeff είναι o « Άνθρωπος με τους Λύκους». Ένας νεαρός Ρώσος εμιγκρές , γόνος πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων, ο οποίος μετά από μια μακρά περιπλάνηση στους διασημότερους Ευρωπαίους ψυχιάτρους της εποχής του, επισκέφτηκε το Freud σε ηλικία 23 ετών εξαιτίας σοβαρών καταθλιπτικών και ψυχαναγκαστικών συμπτωμάτων. Η ανάλυσή του, με συχνότητα 5 συνεδριών την εβδομάδα, άρχισε το 1910 και διήρκεσε ως το 1914. Η έκβαση της ανάλυσης ήταν επιτυχής, σύμφωνα με το Freud.

To 1918, o Freud δημοσίευσε την πραγματεία « The History of An Infantile Neurosis», βασισμένη στην ανάλυση του Pankejeff. Στην πραγματεία αυτή διατυπώνεται για πρώτη φορά η έννοια της πρωταρχικής σκηνής , με βάση το περίφημο όνειρο με τους λύκους που ο ασθενής είχε δει όταν ήταν τεσσάρων ετών.

Το 1927, ο ασθενής ευρισκόμενος στα πρόθυρα ψυχωτικής κατάρρευσης ζήτησε και πάλι τη βοήθεια του Freud και αυτός τον παρέπεμψε στην μαθήτριά του και αναλυόμενή του Ruth Mack Brunswick η οποία ασχολείτο με τη μελέτη των ψυχώσεων. Η ανάλυση μαζί της κράτησε πέντε μήνες και κατά τη διάρκειά της ήρθε στο φώς η αμφιθυμία και η αρνητική μεταβίβαση του ασθενούς προς το Freud. Έκτοτε, ο ασθενής παρακολουθείτο για αρκετά χρόνια από τη Brunswick. Σύμφωνα με την αναλύτριά του, ο ασθενής ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση , παρά το γεγονός ότι έζησε δραματικά γεγονότα στη ζωή του.

Η συγγραφέας του βιβλίου Muriel Gardiner (1901-1985) ήταν Αμερικανίδα ψυχαναλύτρια και αναλυόμενη της Brunswick. Γνώρισε τον Pankejeff στη Βιέννη και διατήρησε φιλική σχέση μαζί του ως το τέλος της ζωής του, το 1979.

Το βιβλίο της κυκλοφόρησε το 1971.

Το πρώτο μέρος του περιλαμβάνει την αυτοβιογραφία του «Ανθρώπου με τους Λύκους» , μεταφρασμένη από τα Γερμανικά. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου υπάρχει η πραγματεία του Freud , κάποιες αναμνήσεις του από την εποχή που βοηθούσε οικονομικά τον Pankejeff, καθώς και την αναφορά της Brunswick από τη δική της εμπειρία με τον ασθενή. Το τρίτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει τις προσωπικές εντυπώσεις της Gardiner από την επαφή της με τον ασθενή κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του.