Ψυχαναλυση και οικολογικη κριση

Η ψυχανάλυση ενώπιον της οικολογικής κρίσης.

Εισαγωγή Ανδρέας Γκορίνης

Αν ο κίνδυνος του πυρηνικού ολοκαυτώματος και η απειλή της τρομοκρατίας κυριάρχησαν στο δημόσιο διάλογο τα προηγούμενα χρόνια , η οικολογική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα έρχονται να προστεθούν στην ατζέντα των κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα σήμερα.

Ποια είναι η θέση της ψυχανάλυσης απέναντι σε αυτά τα ζητήματα όπου η εξωτερική πραγματικότητα κυριαρχεί στην αναλυτική συνθήκη - συχνά , με έναν κατακλυσμικό τρόπο- και επηρεάζει την ενδοψυχική δραστηριότητα τόσο του αναλυτή όσο και του αναλυόμενου;

Το ερώτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΕΨΕ που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 29/11-1/12/2019 και θα έχει σαν θέμα: « Οι περιπέτειες της Ψυχανάλυσης στον κόσμο του σήμεραª

Σε ότι αφορά το ζήτημα της οικολογικής κρίσης, οι ψυχαναλυτές δεν είναι αρμόδιοι να αποφανθούν αν οι ραγδαίες μεταβολές που παρατηρούνται τις τελευταίες δεκαετίες στο κλίμα είναι προϊόν -και μόνον- της ανθρώπινης δραστηριότητας ή εντάσσονται σε έναν κύκλο εναλλαγών που χαρακτηρίζουν τη «συμπεριφοράª της φύσης. Μπορούν όμως να διερευνήσουν πώς η ανθρώπινη συμπεριφορά, ατομική και συλλογική, συμβάλλει στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και αντίστροφα. Μπορούν να μελετήσουν φαινόμενα ατομικής ή συλλογικής άρνησης και απάθειας μπροστά στη συντελούμενη καταστροφή και να αναδείξουν αμυντικές κινήσεις και άγχη που υποβόσκουν κάτω από αυτή την άρνηση και απάθεια.

Πρόσφατα η Ψυχαναλυτική Εταιρεία των Παρισίων (SPP) διοργάνωσε ημερίδα για την οικολογική κρίση, ενώ το Νοέμβριο του 2019 η Ιταλική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (SPI) διοργανώνει στη Ρώμη διεθνές συνέδριο με θέμα «Κλιματική αλλαγή, ανησυχίες και μορφές άρνησηςª.

Ένα εξέχον μέλος της SPI, ο δρ Cosimo Schinaia ,δημοσίευσε στο IJPs (vol 100, 2, 272-286 ,2019) ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Respect for the Enviroment Psychoanalytic considerations on the ecological crisis».

Ο Cosimo Schinaia είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, διδάσκων αναλυτής της SPI και της ΙPA , διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής της Genova και συγγραφέας του βιβλίου «Psychoanalysis and Architecture: the inside and the outsideª που κυκλοφόρησε το Μάϊο του 2016 από τις εκδόσεις Karnac.

Tα μέλη της επιτροπής ιστοσελίδας και ηλεκτρονικών εκδόσεων της ΕΨΕ ζήτησαν από το συνάδελφο Δημήτρη Μαλιδέλη , κλινικό ψυχολόγο, ψυχαναλυτή, μέλος της ΕΨΕ και της ΙΡΑ , να συνομιλήσει με τον Cosimo Schinaia. H συνομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τον Αύγουστο του 2019 και έχουμε τη χαρά να σας την παρουσιάσουμε σήμερα στα Ελληνικά και στα Ιταλικά.

Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνέχιση της συνομιλίας αυτής μέσω των δικών σας σχολίων.

Τα μέλη της επιτροπής ιστοσελίδας και ηλεκτρονικών εκδόσεων απευθύνουν θερμές ευχαριστίες:

  • στον dr Cosimo Schinaia για την προθυμία του να συνομιλήσει με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας
  • στο συνάδελφο Δημήτρη Μαλιδέλη για το χρόνο και τον κόπο που κατέβαλε, προκειμένουν να κάνει τη συνέντευξη αυτή αλλά και να μεταφράσει και να επιμεληθεί το κείμενο που σας παρουσιάζουμε σήμερα.