Φακελος "Ενας Κοσμος σε Μετεξελιξη"

"Ο κόσμος σε μετεξέλιξη, κι εμείς; Νιώθουμε εκτεθειμένοι σε μια ανέφικτη συνάντηση: οι συνθήκες νέες αλλά τα μέσα και ο οικείος σε μας τρόπος σκέψης είναι ακατάλληλα για να τις συλλάβουμε και να αποδώσουμε νόημα. «Εκτεθειμένοι», έτσι θα χαρακτηρίζαμε το συναίσθημα εκ του αποτελέσματος, της στάσης μας απέναντι στην ροή και την μορφή των αλλαγών. Η ροή με μορφή ντόμινο, το ένα συμπαρασύρει το άλλο, ενώ δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα και τον χρόνο να τη συλλάβουμε είτε αμυνόμενοι αρνούμαστε ..."

Πράγματι, ζούμε και εργαζόμαστε σε έναν κόσμο σε μετεξέλιξη. Το ερώτημα, "κι εμείς;", το οποίο θέτει η Ι. Παναγιωτοπούλου ξεκινώντας την εισαγωγική της εισήγηση στο θέμα, είναι βασικό και ανοίγει, εάν δεν απαιτεί, ένα ευρύ πεδίο σκέψης και συζήτησης. Πώς μπορούμε να σκεφθούμε μία μετεξέλιξη της ψυχαναλυτικής τεχνικής, με ποια θεωρία; Άλλωστε ο κόσμος πάντοτε ήταν και πάντοτε είναι σε μία εξέλιξη.

Στην συνέχεια προτείνονται τέσσερα κείμενα παρουσίασης και συζήτησης γύρω από τις κεντρικές εισηγήσεις του πρόσφατου 49ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης με θέμα "Ένας μεταβαλλόμενος κόσμος. Η μορφή και η χρήση των ψυχαναλυτικών εργαλείων σήμερα".

Τα κείμενα παρουσιάζουν την προσέγγιση αυτών των θεμάτων που πραγματοποιήθκε σε μία εκδήλωση στην Ελληνική Ψυχαναλτική Εταιρεία την προηγούμενη άνοιξη.

 

Εισαγωγή : "Ένας κόσμος σε μετεξέλιξη", Ιωάννα Παναγιωτοπούλου

Παρουσίαση και Σχολιασμός της ομιλίας του C. Bollas "Η ψυχανάλυση στην εποχή της σύγχυσης. Για την επιστροφή του καταπιεσμένου", εισήγηση του Πέτρου Κεφάλα.

Παρουσίαση και Σχολιασμός της ομιλίας του Α. Lemma "Η ψυχανάλυση στην εποχή της τεχνοκουλτούρας : Μερικές σκέψεις πάνω στην μοίρα του σώματος στον εικονικό χώρο", εισήγηση της Χάρις Χατζή.

Παρουσίαση και Σχολιασμός της ομιλίας του F. Busch "Το ζωτικό, (απαραίτητο για την ζωή, αναγκαίο) μας επάγγελμα", εισήγηση της Ελισάβετ Παπανδρέου.

Παρουσίαση και Σχολιασμός της ομιλίας του R. Roussillon "Μία εισαγωγή στην εργασία της πρωτογενούς συμβολοποίησης", εισήγηση της Άννας Χριστοπούλου.

 

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net