Σινεμα

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία στον Κινηματογράφο Τριανόν

Σινεμά με τον Φρόυντ

Κινηματογράφος σύγχρονος και διαχρονικός


ΑΝΑΒΟΛΗ
Αναβάλλεται, για λόγους δημόσιας υγείας, η προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου εκδήλωση του Σινεμα με τον Φρόυντ στον Κινηματογράφο Τριανον.
Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Afisa cinema freud tokyostory lowres

ΑΝΑΒΟΛΗ 
Αναβάλλεται, για λόγους δημόσιας υγείας, η προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου εκδήλωση του Σινεμα με τον Φρόυντ στον Κινηματογράφο Τριανον.
Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο φετινός κύκλος συνεχίζεται με την ταινία:

Tokyo story
του Yasujiro Ozu (1953)
την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 17.00

στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Συζητούν οι:

  • Μαρία Παραδείση, ιστορικός κινηματογράφου
  • Νίκος Λαμνίδης, ψυχαναλυτής

Την συζήτηση συντονίζει η Λίζα Νικολοπoύλου

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την επαρχία, με τη μικρή του κόρη, ξεκινά για να επισκεφτεί τα μεγαλύτερα παιδιά και τα εγγόνια του, τα οποία θα γνωρίσει για πρώτη φορά. Παρά τις καλές τους προθέσεις τα παιδιά, μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητά τους, δυσκολεύονται να βρουν χρόνο και χώρο για τους γονείς. Εκείνοι από την πλευρά τους δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον σκληρό ρυθμό της σύγχρονης ζωής. Οι γονείς γυρνούν σπίτι. Ένα αναπάντεχο, όμως, γεγονός θα αναγκάσει τα παιδιά να κάνουν το ταξίδι της επιστροφής στο πατρικό τους.

Με διεισδυτική ευαισθησία, χωρίς συναισθηματισμούς και πρόθεση να κατακρίνει ή να συγχωρέσει, ο Όζου πραγματεύεται προσφιλή του θέματα: τη διάλυση της οικογένειας, το χάσμα των γενεών που δεν γεφυρώνεται, την ξέφρενη πορεία ενός κόσμου που αλλάζει συνεχώς και όπου δεν υπάρχει χώρος και χρόνος συνάντησης με τον εαυτό και με τους άλλους. Με κινηματογραφική λιτότητα, όπου η κίνηση έρχεται από τα άτομα ή τη φύση, μέσα από τη σιωπή ή με λόγια απέριττα και υπαινικτικά που, όμως, λένε πολλά, χωρίς ήρωες αλλά με πρόσωπα διαχρονικά, μετατρέπει μια φαινομενικά απλή ιστορία σε ένα αριστουργηματικό ταξίδι ματαιώσεων και απομυθοποιήσεων, ένα ταξίδι αναζήτησης αγάπης και νοήματος, όπως εκείνο της ζωής.

Πρωταγωνιστούν: Σίτζου Ρίου, Σιέκο Χιγκασιγιάμα, Σετσούκο Χάρα, Χαρούκο Σουγκιμούρα, Νόμπουο Νακαμούρα, Σο Γιαμαμούρα.

Γενική είσοδος : 7 ευρώ
Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή, Ε. Νικολοπούλου, Δ. Εμπέογλου, Π. Ζέη, Α. Μοσκώφ, Μ. Παραδείση, Μ. Ζέης.
FB Event: 


cinema freud official highres

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Παρακολουθούμε ταινίες του κλασικού και σύγχρονου κινηματογράφου, με μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Η ψυχαναλυτική ματιά, επιχειρεί να αναδείξει τη σύνδεση πλευρών της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, μέσα από τα αλληλένδετα στοιχεία της μορφής και του περιεχομένου της ταινίας που διακινούν το ενδιαφέρον μας. Μετά το πέρας κάθε προβολής, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί, αλλά και να συμμετέχει στη συζήτηση ψυχαναλυτών με ανθρώπους της τέχνης και των επιστημών, ώστε να συναντηθούν μέσω του διαλόγου οι διαφορετικοί τρόποι ερμηνείας και απόλαυσης της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Στις ταινίες που επελέγησαν για την φετινή χρονιά και ανήκουν σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, χρονικές περιόδους και γεωγραφικά μήκη και πλάτη, κυρίαρχο θέμα είναι το εύθραυστο των ανθρώπινων σχέσεων καθώς η αγωνιώδης αναζήτηση για σύνδεση με τον άλλον προσκρούει στο φόβο, το ναρκισσισμό, την αποφυγή αναγνώρισης των ελλειμμάτων του εαυτού, δημιουργώντας συγκρούσεις και ρήξεις που καθιστούν αυτήν την επικοινωνία δυσχερή αν όχι αδύνατη.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, Η Έκλειψη (L’ Eclisse) του Michaelangelo Antonioni (1962, 126΄).
Kυριακή 15 Δεκεμβρίου, Η ζωή του Μπράιαν (Life of Brian) των Μοnty Python (1979, 94).
Κυριακή 19 Ιανουαρίου, Τα μυθικά πλάσματα του Νότου (Beasts of the Southern Wild) του Βenh Zeitlin (2012, 93΄).
Kυριακή 16 Φεβρουαρίου, Αόρατη Κλωστή (Phantom Thread) του Paul Thomas Anderson (2017, 130΄).
Kυριακή 15 Μαρτίου, Τοkyo Story του Υasujiro Ozu (1953, 136΄).
Kυριακή 12 Απριλίου, Μικρή Ερωτική Ιστορία (A short film about love) του Κrzystof Kieslowski (1988, 87΄).

Ώρα Έναρξης Προβολών 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).
Γενική είσοδος : 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή, Ε. Νικολοπούλου, Α. Μοσκώφ, Δ. Εμπέογλου, Π. Ζέη, Μ. Παραδείση, Μ. Ζέης

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε κείμενα και να δείτε αποσπάσματα video από τις συναντήσεις του Σινεμά με τον Freud σχετικά με ταινίες και σχετικά με θεατρικές παραστάσεις.

 

Η Επιτροπή Κινηματογράφου της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας,

Χ. Χατζή, Ε. Νικολοπούλου, Α. Μοσκώφ, Δ. Εμπέογλου, Π. Ζέη

 

ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ FREUD - ΑΡΧΕΙΟ (Κείμενα και video προηγούμενων εκδηλώσεων)