Σινεμα

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία στον Κινηματογράφο Τριανόν

Σινεμά με τον Φρόυντ

Κινηματογράφος σύγχρονος και διαχρονικός


cinema freud ekleipsi poster

Ο φετινός κύκλος, με ταινίες που στρέφονται γύρω από το εύθραυστο των ανθρώπινων σχέσεων και την αναζήτηση επικοινωνίας, θα ξεκινήσει με την ταινία

Η Έκλειψη (L’ Eclisse) 126’ του Michaelangelo Antonioni (1962)
την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 17.00
στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Συζητούν οι:

  • Μαρία Παραδείση, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ιστορικός κινηματογράφου
  • Γιάννης Βαρτζόπουλος, ψυχαναλυτής

Συντονίζει η Λίζα Νικολοπούλου

«Όταν όλα έχουν ειπωθεί, όταν η κεντρική σκηνή μοιάζει να έχει τελειώσει, υπάρχει εκείνο που έρχεται μετά», γράφει ο Αντονιόνι. Στην Έκλειψη, μετά από μια νύχτα αγρύπνιας, η 25άχρονη Βιτόρια διακόπτει την πνιγηρή και συναισθηματικά άνυδρη σχέση της με τον διανοούμενο και κατά πολύ μεγαλύτερό της Ρικάρντο. Στρέφεται στη μητέρα της, που όμως δεν είναι διαθέσιμη για εκείνην, καθότι παίζει με πάθος στο Χρηματιστήριο. Σε αυτόν τον «ναό των διαπραγματεύσεων και της φθοράς των αξιών», της οχλοβοής, των ραγδαίων μεταβολών και των απατηλών ονείρων, θα γνωρίσει τον γοητευτικό χρηματιστή της μητέρας της, Πιέρο. Εκείνη, διστακτική, αναζητώντας το νόημα και την ουσία της ζωής σε έναν κόσμο όπου αυτά καταρρέουν, προσπαθεί να κρατηθεί από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Εκείνος, δυναμικός, υπερδραστήριος και κυνικός είναι δοσμένος στο κυνήγι του χρήματος και των υλικών απολαύσεων. Στη Ρώμη του μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος και της ανόδου του καπιταλισμού, οι δύο νέοι θα επιχειρήσουν να ζήσουν έναν έρωτα. Έρημο μένει το σταυροδρόμι που θα ορίσουν ως τόπο συνάντησης, αφήνοντας να κυριαρχεί η μοναξιά, η αλλοτρίωση, το κενό και η έκλειψη συναισθημάτων.

«Στις απαρχές κάθε ταινίας υπάρχει πάντα ένα συγκεκριμένο εξωτερικό γεγονός», γράφει ο σκηνοθέτης. Για εκείνον ήταν η έκλειψη ηλίου που κινηματογράφησε λίγο πριν ξεκινήσει την ταινία. Όταν ξαφνικά όλα πάγωσαν, η σιωπή, το φως και το σκοτάδι, η πλήρης ακινησία θα τον οδηγήσουν να σκεφτεί ότι «και τα συναισθήματα μπορούν ίσως να σταματήσουν». Μετά την Περιπέτεια και τη Νύχτα, η Έκλειψη ανήκει στην λεγόμενη «Τριλογία της αποξένωσης» του ιταλού σκηνοθέτη. Ακρογωνιαίος λίθος του μοντερνισμού στον κινηματογράφο, καταργεί την ακολουθία της αιτιώδους συνάφειας (σχέση αιτίου-αποτελέσματος) και τη χωροχρονική συνέχεια της κλασικής αφήγησης, θέτοντας το θεατή σε κριτική θέση προς τα δρώμενα.

Η ταινία κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών (1962).
Παίζουν: Μόνικα Βίτι, Αλέν Ντελόν, Φρανσίσκο Ραμπάλ.

Γενική είσοδος : 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή, Ε. Νικολοπούλου, Α. Μοσκώφ, Δ. Εμπέογλου, Π. Ζέη, Μ. Παραδείση
FB Event: https://www.facebook.com/events/758134854621683/


cinema freud official highres

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Παρακολουθούμε ταινίες του κλασικού και σύγχρονου κινηματογράφου, με μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Η ψυχαναλυτική ματιά, επιχειρεί να αναδείξει τη σύνδεση πλευρών της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, μέσα από τα αλληλένδετα στοιχεία της μορφής και του περιεχομένου της ταινίας που διακινούν το ενδιαφέρον μας. Μετά το πέρας κάθε προβολής, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί, αλλά και να συμμετέχει στη συζήτηση ψυχαναλυτών με ανθρώπους της τέχνης και των επιστημών, ώστε να συναντηθούν μέσω του διαλόγου οι διαφορετικοί τρόποι ερμηνείας και απόλαυσης της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Στις ταινίες που επελέγησαν για την φετινή χρονιά και ανήκουν σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, χρονικές περιόδους και γεωγραφικά μήκη και πλάτη, κυρίαρχο θέμα είναι το εύθραυστο των ανθρώπινων σχέσεων καθώς η αγωνιώδης αναζήτηση για σύνδεση με τον άλλον προσκρούει στο φόβο, το ναρκισσισμό, την αποφυγή αναγνώρισης των ελλειμμάτων του εαυτού, δημιουργώντας συγκρούσεις και ρήξεις που καθιστούν αυτήν την επικοινωνία δυσχερή αν όχι αδύνατη.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, Η Έκλειψη (L’ Eclisse) του Michaelangelo Antonioni (1962, 126΄).
Kυριακή 15 Δεκεμβρίου, Η ζωή του Μπράιαν (Life of Brian) των Μοnty Python (1979, 94).
Κυριακή 19 Ιανουαρίου, Τα μυθικά πλάσματα του Νότου (Beasts of the Southern Wild) του Βenh Zeitlin (2012, 93΄).
Kυριακή 16 Φεβρουαρίου, Αόρατη Κλωστή (Phantom Thread) του Paul Thomas Anderson (2017, 130΄).
Kυριακή 15 Μαρτίου, Τοkyo Story του Υasujiro Ozu (1953, 136΄).
Kυριακή 12 Απριλίου, Μικρή Ερωτική Ιστορία (A short film about love) του Κrzystof Kieslowski (1988, 87΄).

Ώρα Έναρξης Προβολών 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).
Γενική είσοδος : 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή, Ε. Νικολοπούλου, Α. Μοσκώφ, Δ. Εμπέογλου, Π. Ζέη, Μ. Παραδείση, Μ. Ζέης

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε κείμενα και να δείτε αποσπάσματα video από τις συναντήσεις του Σινεμά με τον Freud σχετικά με ταινίες και σχετικά με θεατρικές παραστάσεις.

 

Η Επιπτροπή Κινηματογράφου της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας,

Μαρία Χατζηανδρέου, Χάρης Μωρίκης, Ελίζα Νικολοπούλου, Πολυτίμη Ζέη, Δέσποινα Εμπέογλου, Αμίνα Μοσκώφ, Γιώργος Μπράμος

 

ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ FREUD - ΑΡΧΕΙΟ (Κείμενα και video προηγούμενων εκδηλώσεων)

 

 

 

 

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net