Σινεμα

Σινεμά με τον Φρόυντ

Ελληνικός Κινηματογράφος-Σύγχρονος και Διαχρονικός

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία συνεχίζει για τέταρτη συνεχή χρονιά τον κύκλο των προβολών με τίτλο “Σινεμά με τον Φρόυντ”  ο οποίος φέτος πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Σας προσκαλούμε στην προβολή της τέταρτης ταινίας του φετινού κύκλου, την Κυριακή, 21/01/18 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, (Ιερά οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετρό Κεραμεικός)

στην προβολή της ταινίας:

«Miss Violence» (2013) του Αλέξανδρου Αβρανά

Συζητούν οι: Α. Αβρανάς, σκηνοθέτης & Δ. Τζάκσον, ψυχαναλυτής

Προλογίζει η Μ. Παραδείση, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ιστορικός κινηματογράφου, συντονίζει η Δέσποινα Εμπέογλου

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Η εντεκάχρονη Αγγελική αυτοκτονεί την ημέρα των γενεθλίων της, πέφτοντας από το παράθυρο του σπιτιού της. Η αστυνομία και η πρόνοια ερευνούν την οικογένεια, για να διαλευκάνουν τα αίτια αυτής της πράξης, που τίποτα δεν μοιάζει να δικαιολογεί. Ταινία για τη βία στην οικογένεια, όπου οι καταστάσεις δεν χρωματίζονται από το «παιχνίδι» του σαδομαζοχισμού, αλλά από την καταστροφικότητα της τυραννίας-υποταγής. 

Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρούσσινου, Σίσυ Τουμάση, Μηνάς Χατζησάββας.

Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, τον Αργυρό Λέοντα (Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας) και το πρώτο Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Θέμης Πάνου).

 


Η Επιτροπή Κινηματογράφου "Σινεμά με τον Φρόυντ"

της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

διοργανώνει στις αρχές του 2018

συνάντηση- συζήτηση με τον Γιάννη Οικονομίδη,

συγγραφέα και σκηνοθέτη του θεατρικού έργου Στέλλα κοιμήσου, καθώς και με τον θίασο της παράστασης.

"Ένα κυριακάτικο μεσημέρι, καλοκαίρι, ίσως Αύγουστος. Το σπίτι πολυτελές σε κάποιο από τα βόρεια προάστια των Αθηνών, ίσως στην Πολιτεία. Η οικογένεια ελληνική, ίσως τυπική, σίγουρα πλούσια. Τα μέλη της μαζεύονται σιγά σιγά γύρω από το τραπέζι – πλούσιο και αυτό, ίσως εορταστικό – όχι όμως σαν πρόσωπα αγαπημένα, ίσως σαν συγγενείς. Αυτός είναι ο κόσμος του Στέλλα κοιμήσου (…)". 

Δημοσθένης Παπαμάρκος, 2016 (από το πρόγραμμα της παράστασης)

 

Η σύγχρονη Στέλλα ορμώμενη από τον έρωτά της, συγκρούεται με την οικογένειά της, σε μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας ίσως, που όμως αποβαίνει μάταιη. Μέσα σε μια προκλητικά αθυρόστομη, βίαιη (λεκτικά και όχι μόνο) και τολμηρή κοινωνική καταγγελία της διαβρωτικής και σαρωτικής εξουσίας, όπου το οικείο φωλιάζει στο υπερβολικό ή/και το τερατώδες, ξαναβρίσκουμε την προσφιλή θεματολογία και δυναμική ατμόσφαιρα του κινηματογραφικού Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο (2002), Η ψυχή στο στόμα (2006), Μαχαιροβγάλτης (2010), Το μικρό ψάρι (2014), που έρχεται να ταράξει τον εφησυχασμό και τις αντοχές του θεατή.

Το Στέλλα κοιμήσου παίζεται με μεγάλη επιτυχία από τον Οκτώβριο 2017, για δεύτερη χρονιά, στο Εθνικό Θέατρο (σκηνή "Νίκος Κούρκουλος). Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι περίπου το τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη θεατρική σκηνοθετική δουλειά του Γ. Οικονομίδη.

Η ημερομηνία και ο τόπος της εκδήλωσης θα καθοριστούν προσεχώς

 

 Η Επιτροπή Κινηματογράφου : Μαρία Χατζηανδρέου, Χάρης Μωρίκης, Ελίζα Νικολοπούλου, Δέσποινα Εμπέογλου, Πολυτίμη Ζέη, Αμίνα Μοσκώφ.

 

ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ FREUD - ΑΡΧΕΙΟ (Κείμενα και video προηγούμενων εκδηλώσεων)

 

 

 

 

Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net